Bicara Munafik, Tindakkan Munafik

Sila tonton dan teliti video dibawah untuk mengenali munafik dan para balacinya. Marilah bersama-sama kita berdoa semoga Allah tidak membalik-balikkan hati kita menjadi seperti mereka ini.

Bicara Munafik, Tindakkan Munafik

Loading...

Wednesday, November 3, 2010

Perjanjian Tahkim

Perjanjian ini adalah diantara Saidina Ali Bin Abi Talib RA dengan Muawiyah (Munafik Di Zaman Khulafah Al-Rasyidin) untuk kedua-duanya meletakkan jawatan sebagai Amirul Mukminin. Saidina Ali RA diwakili oleh Abu Musa Al-Asy'ari. Saidina Ali RA asalnya mengusulkan Abdullah Bin Abbas, tetapi kelompok pengikutnya secara majoriti memilih Abu Musa Al-Asy'ari, maka demi mengelakkan fitnah, Saidina Ali RA bersetuju. Muawiyah pula diwakili oleh AMRU BIN AASH.

Sebelum Perjanjian diumumkan, Abu Musa Al-Asy'ari dan AMRU BIN AASH telah berbincang dengan panjang lebar dan persetujuan perjanjian dicapai dimana Saidina Ali RA dan Muawiyah tidak akan menjadi Amirul Mukminin. Persetujuan perjanjian juga bersetuju bahawa Abu Musa Al-Asy'ari akan mengumumkan dulu tentang perletakkan jawatan Saidina Ali RA sebagai Amirul Mukminin.

Abu Musa Al-Asy'ari kemudiannya mengumumkan perletakkan jawatan Saidina Ali RA sebagai Amirul Mukminin. Kemudian disusuli AMRU BIN AASH yang mengumumkan:- "Sesungguhnya Abu Musa memecat temannya sebagaimana kamu lihat dan aku menetapkan Muawiyah sebagai Amirul Mukminin dan penuntut atas kematian Uthman, maka bai'atlah dia".

Daripada sejarah ringkas Perjanjian Tahkim ini, dengan jelas dapat kita lihat peranan AMRU BIN AASH seorang Islam yang MUNAFIK. Peranan AMRU BIN AASH ini ibarat seseorang yang menulis dan berkata, Guru Silat Cekak memerlukan MANDAT dan kemudiannya menafikan tentang perihal mandat tersebut. Nama pun hampir sama. Bin pun dekat-dekat nak sama. Sebutan AASH dalam Bahasa Inggeris, bila ditafsir didalam Bahasa Malaysia maknanya punggung. Punggungkan tempat BUANG. Berdosa jika punggung digunakan sebagai tempat masuk. Rasulullah SAW tak mengaku umat. Edok ler teman......  

33 comments:

  1. CEKAK !!!

    MULA MENGHADAPI SERANGAN ..

    ...... SERANGAN DRP GOLONGAN MUNAFIK ...........

    ReplyDelete
  2. kisah sejarah yang sungguh menarik..terima kasih tuan berkgsi...saya pun tak tahu sejarah tu...tapi tak sangkah pulak sama jer perangai munafik yang dimaksudkan....

    Mohd Yusuf bin Zakaria

    ReplyDelete
  3. Mohd Yusof > Bila berkelapangan, bacalah sejarah tentang Saidina Ali RA. Saudara akan dapat lebih gambaran. Banyak lagi strategi golongan MUNAFIK ini pada zaman Khulafaq Al-Rasyidin.

    ReplyDelete
  4. Tahniah Saudara Amin,

    Sejarah adalah sempadan untuk kita jadikan pengajaran.
    Kata orang ada hulu ada parang,
    Ada dulu, ada sekarang.....
    Bak kata Nabil, Lu pikir la sendiri...

    Alina Osman
    Kuala Lumpur

    ReplyDelete
  5. AMRU BIN AASH(PUNGGUNG @ tempat memBUANG))
    AMRU*** BIN BUANG

    ReplyDelete
  6. Aku rasa ko bodoh bahasa arab la amin...
    AASH bukan punggung la bahlul...

    Lagu kebangsaan Saudi AASH AL MALEEK... Semoga Raja Panjang Umur...
    http://id.wikipedia.org/wiki/Aash_Al_Maleek

    Tak nampak pon ponggung mcm ko tafsir kan...

    HAHAAHA BODOH...

    ReplyDelete
  7. Hihihi...bila kaki blue tafsir bahasa arab beginiler jadinya... otak kuning... asyik ingat buntut... ekekeke
    baca sejarah islam...tapi berkhayal buntut...wakakaka...lawak2... AASH => Punggung ??? Waklu...

    ReplyDelete
  8. kamsiah kamarudin said...

    CEKAK !!!

    MULA MENGHADAPI SERANGAN ..

    ...... SERANGAN DRP GOLONGAN MUNAFIK ...........

    [ Oit kamsiah kamarudin, hang tak kaji dulu ka, si amin nih dah ajar ajaran sesat kat ko... main ngikut jer... bulshitting la ko nih... keh2 ]

    ReplyDelete
  9. Seperti yg saya kata sebelum ini. Si Amin nih bukan betul fakta-fakta die... kuat auta... nak tafsir bahasa arab tapi bagi ajaran sesat... kalau pergi ke arab, org arab cakap AASH itu apa... die tunjuk tang anu belakang tuh la... kena pelempang pak arab lepas tuh... kesian betul amin nih.


    Syeikh Amzar Syariff. (The real Syeikh dari Arab)

    ReplyDelete
  10. wahai org yg "pandai" silat..tp xcerdik..igtkn belajar tinggi2..bijak la..
    pi carik dlm internet AASH mmg la jmp lagu negara Arab Saudi..jgn la tunjukkn bodoh tu sgt..hang p haji..p umrah..reti ckp 'halal' 'haram'..tu pn ms nk bli kurma..xpon sesilap ckp melayu je sb peniaga byk indon..

    pnye la nk tnjuk 'pandai' smpi lupe ARAB x gn tulisan rumi..

    kot byk masa sgt..cari dlm tulisan arab la dol.. العاص ..ha..mmg abg amin salah sb mkneny bkn punggung..tp BONTOT..

    Izuddin

    ReplyDelete
  11. Sheikh Amzar & Anonymous > Tuan/Puan telah masuk perangkap. Memang telah saya duga akan komen tuan/puan. Baca dengan teliti. Maksud saya AASH disebut dalam Bahasa Inggeris bukannya Arab.

    Apapun yang penting adalah pengajaran daripada kisah tersebut. Saya teringin benar nak rasa pelempang Arab. "Kecil Tapak Tangan, Nyiru Saya Tadahkan".

    ReplyDelete
  12. abg amin>>mtk mf ye abg amin..depa xpuas ht abg amin slh translte kpd punggung..so sy trgerak tuk bg trnslte tepat..

    oh lupe..>>sheikh amzar shariff..

    real sheikh from arab ye?..takat makan nasik arab kat Damai..xkn la ttbe jd sheikh arab..kot la bijak sgt..tulis trus bhs arab..xramai yg phm..

    tp xp la..mgkn ko nk tuli rumi bio ramai ket yg nmpk betapa "pandai" nye ko.. nasihat saya..blaja lg la ye..xckup takat amek arab komunikasi @ blj bhs arab kat TV9 ttiap ptg je..^,^

    Izuddin

    ReplyDelete
  13. Izuddin > Sebenarnya ayat tu saya berkias, tetapi mereka tidak faham, maka saya dah tukar kepada ayat yang 'straight forward'. TK saudara.

    ReplyDelete
  14. syabbaszz saudaraku sekalian..

    jgn mudah terpedaya dgn mainan provokasi puak2 sana..
    waspada selalu & tindak dgn penuh bijaksana.

    ~shahril nizam
    kota kinabalu, sabah

    ReplyDelete
  15. Amin: Sheikh Amzar & Anonymous > Tuan/Puan telah masuk perangkap. Memang telah saya duga akan komen tuan/puan. Baca dengan teliti. Maksud saya AASH disebut dalam Bahasa Inggeris bukannya Arab.

    [ Mmg typical Amin... selalu kona2... samala sperti isi kandung blog nih... kona2 lipat ceritanya... takda yg betul semua bohong berlaka ]

    Izuddin: kot byk masa sgt..cari dlm tulisan arab la dol.. العاص ..ha..mmg abg amin salah sb mkneny bkn punggung..tp BONTOT..

    [ pada Izudin yg tak tau apa-apa... kalau bontot la dalam bahasa arab seperti ini:

    شرج
    atau
    الاست

    bukan yang ini ---> العاص

    ]

    Izuddin: real sheikh from arab ye?..takat makan nasik arab kat Damai..xkn la ttbe jd sheikh arab..kot la bijak sgt..tulis trus bhs arab..xramai yg phm..

    [ ya sy keturunan arab sebenar... bukan arab palsu mcm guru kamu... ]

    Syeikh Amzar Syariff. (The real Syeikh dari Arab)

    ReplyDelete
  16. Syeikh Amzar > Sheikh juga adalah gelaran seperti 'Tuan Guru' dan 'Maulana'. Sheikh itu tidak semestinya ARAB. Contohnya:- Syeikhtan tu asal ARAB ke?...hehehehe

    ReplyDelete
  17. salam..

    syeikh amzar syariff - nama pun bercelaru..arab konon..

    Razlan Ab Razak

    ReplyDelete
  18. salam tuan rumah..

    hahahahaha..syeikhtan eh? menarik..memang sesuai dgn puak-puak tu..

    Razlan Ab Razak

    ReplyDelete
  19. Hahaha amin si anak zainul dah edit artikel asal.... dari arab jadi english pulak... cover jgn tak cover... kah2...

    izuddin, ko pon bahlul juga... mengiyakan si amin dgn statement bodoh juga...

    dua-dua 2x5 bahlul dan tolol.... kah kah kah XD


    -Fendi abu latif.

    ReplyDelete
  20. salam abg amin..juz nk share bbrape info..psl saidina muawiyyah 2 rsnye x patut abg amin nk lebelkn beliau sbg munafiq..mmg name saidina muawwiyyah x segah name sahabat2 lain..name beliau telah dicemarkn oleh golongan2 yang tidak berpuas hati dgn beliau terutama golongan awal syiah..beliau tidak berbaiah dgn saidina ali pd masa tu kerana beliau ingin saidina ali menangkap pembunuh saidina uthman dahulu, kerana pembunuh nie lah punca ketidakstabilan kerajaan..tp saidina ali masa 2 nak tumpukan utk satukan umat islam..n mende nie telah dijadikan sbg propaganda utk memecahbelahkn umat islam pd zaman tersebut..banyak sbnrnye propaganda syiah yg kononya beliau yg membunuh saidina ali..tapi sebenarnya tidak, kerana rancangan pada masa itu adalah utk membunuh salah seorang dari mereka..tetapi, saidina ali menjadi sasaran mudah kerana saidina muawiyyah mempunyai pengawal peribadi sendiri, bermakna sukar utk mereka dekat dgn beliau berbanding saidina ali..jd bg saye, amat tak patut lah kite labelkan beliau sbg munafiq apatah lagi beliau sbg sahabat nabi.wallahua'lam..

    ReplyDelete
  21. YM Syeikhtan Hj Md Radzi ---> sesuai sekali... ;)
    diperkuat dgn kepala tahi seperti Amin Zainul yang bangang serta pengikut2 bahlul kepala taik yg lain2.... (Baca la buku Shit tulisan Shahnon Ahmad baru tahu pengajaran para pengikut kepala tahi itu)

    -Fendi abu latif.

    ReplyDelete
  22. sheikh>> ooo..ktrunan arab sbnr ek?..kgurunan susur galur abu jahal ke susur galur unta?..smp prkataan العاص tu pn xtau ap mkne?....byk prktn bwk mksud yg sama la dol..

    fendi> klu bahlul aku xd la btulkan mkne prktm tu..gamakny ko yg bahlul kot..mengiyakn je si unta tu pny statemnet..

    hahaha..selamat membaca la blog ni ye..oh..klu xde idea nk komen tp trigin nk komen..copy la komen aku ni lg ek..i like..hihi

    Izuddin

    ReplyDelete
  23. terima kasih aizat..

    aku setuju dgn statement tu ..

    mmg keje puak syiah yg menyebarkan propaganda yg merosakkan nama muawiyah.. ini diakui sendiri oleh Prof Dr Ahmad Syalabi .. bole baca di sini : http://jaringan-ilmu.blogspot.com/2010/10/sebuah-ikhtisar-pengantar-prof-dr-ahmad.html

    puak syiah ni lah merupakan munafiq sebenar sampai ke hari ni...

    ReplyDelete
  24. Aizat > Saudara ku, menurut apa pembelajaran dan pemahaman saya, Muawiyahlah yang merancang dan membunuh Saidina Othman. Muawiyah ini sangat licik dan cerdik orangnya.

    Ada juga pendapat yang mengatakan Muawiyah ini bukan sahabat Nabi saw. Beliau hanya memeluk Islam diakhir, ketika baginda hampir wafat.

    Dalam hal ini, terdapat 2 pendapat ulama & saya ke arah pendapat yang tidak sama dengan saudara. Apapun terima kasih atas pandangan saudara.

    ReplyDelete
  25. Al-Qurtubi berkata : “Tidak boleh kita melemparkan kesalahan secara putus kepada seseorang sahabat. Ini disebabkan mereka telah berijtihad terhadap apa yang mereka lakukan dan mengharapkan keredhaan Allah swt. Bagi kita, mereka semuanya adalah imam kita. Kita melakukan ibadat dengan mendiamkan diri daripada membincangkan perihal perbalahan mereka. Kita tidak akan menyebut tentang mereka melainkan dengan sebutan yang baik kerana menghormati persahabatan mereka dengan Rasulullah saw. Baginda saw telah melarang dari mencerca mereka. Allah swt telah mengampuni mereka dan telah menegaskan bahawa bahawa Dia meredhai mereka..wallahua'lam..

    ReplyDelete
  26. alhamdu lillah...ada juga yg beri pendapat sedemikian rupa..tidak mengapa saudara aizat, saya yakin niat tuan amin ni tulis bukan untuk keburukan...tapi untuk menjelaskan sifat yang demikian iaitu munafik...

    apa2pun,pendapat saudara tak pendapat tuan amin, dua2 bagus..yang penting point kita ada lah satu..membenteras dan memperbetulkan keadaan...

    ilmu yang baik, elok lah di kongsi..berkongsi kan... sifat yang baik untuk sama2 ke arah kebaikan.saya yakin tuan amin jugak mampu untuk menerima dan memberi pendapat yang baik dan begitu jugak saudara aizat sendiri...

    janji kita tak ada sifat seperti sebelah sana yang nak bercerita keburukan org tak habis, nak menceritakan benda2 tak baik, maksud yang jahat..dan yang tak elok mata membacanya...saya harap kita guna landasan yang baik iaitu melalui blog tuan amin untuk menceritakan kebenaran kerana di sini lah tempat kita mengetahui kes yang telah berlangsung dan semasa.

    sekiranya pihak sana tak puas hati..elok lah keluar dari blog tuan amin ni kerana ini adalah untuk pengetahuan kami ahli2 di bawah YM Tuan Guru Md Radzi..guna lah saluran yang anda fikirkan sendiri untuk menceritakan apa yang saudara tak puas hati melalui blog sendiri supaya tidak mencacatkan blog tuan amin ini.

    mudah ceritanya, elok lah saudara yang kurang senang dengan kami berambus dari blog ini..lebih baik dari anda terus melakukan dosa...tak gitu?

    Mohd Yusuf bin Zakaria

    ReplyDelete
  27. setuju dgn sdr.yusuf

    blog ni utk makluman kpd yg masih berGuru & menjadi murid kepada Abg Md.

    yg dah tolak Abg Md serta seluruh keluarga Almarhum tu..tak perlu dah bersesak sini.

    kpd sahabat seperGuruan yg lain, teguhkan perpaduan & jgn mudah bersalah fhm sesama kita hanya sebab2 yg tak seberapa..lebih bagus fokus pada isu utama.

    kalau puak sana tengok & dengar sesama kita pon ada selisih hanya sebab benda kecil, maka masa itu puak sana PASTI ambil kesempatan..

    jgn kita terpedaya & tewas dgn strategi puak sana.

    ~shahril nizam
    Kota Kinabalu, Sabah

    ReplyDelete
  28. Saudara Aizat > Saya rasa cukup sampai sini perbincangan kita berkenaan perkara tersebut. Saya dengan hujah saya, dan saudara dengan hujah saudara, sampai bila pun tidak akan selesai. Tidak manis dibaca orang. Sebab itulah wujudnya 4 mazhab.

    Rujukan dan pengetahuan saya datangnya daripada Ulama Al-Sunnah bukannya Syiah. Cuma pandangan berbeza kerana takwil yang tidak serupa.

    Apapun, terima kasih atas pandangan saudara. Saya sangat menghargainya.

    ReplyDelete
  29. Fendi Abu Latiff > Jika benar saya EDIT rencana asal sekalipun, adakah ianya tidak dibenarkan atau mendatangkan dosa?

    Bukankah yang tidak boleh diubah hanyalah Al-Quran dan Hadis? Tak tau ke? Belajar lagi ye. Jangan tanya Marwi Latiff sudahlah. Nanti dikelentongnya tuan.

    ReplyDelete
  30. insyaALLAH abg amin..terima kaseh..moga ALLAH temukan kita dlm situasi yg lebih kondusif..insyaALLAH..teruskan penulisan abg..

    ReplyDelete
  31. Aizat > Sebarang pandangan, teguran dan cadangan, saudara boleh terus berhubung melalui telefon bimbit saya 019-2713721. TK saudaraku.

    ReplyDelete
  32. sila rujuk kepada blog ini :

    http://suarajagat.wordpress.com/2011/07/18/bila-sahabat-nabi-dihina/#comments

    akan menjawab segala yang diceritakan oleh amin zainul.. .... jika menyokong or membantah sekali pun... biar jelas nyata sumber nya...

    saya disini sekadar berkongsi maklumat yang saya dapat...

    harap maklum...

    Shamsul Huda Bin Mohd Nawi

    ReplyDelete
  33. carilah kebenaran...majlis talkim menjadikan umat Islam berpecah lagi dan membentuk kepada 3 kelompok utama...sunni, syiah dan khawarij...

    al-adha,

    ReplyDelete